Evenimente


Ziua Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”

Vineri, 4 decembrie, în sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român, a avut loc ediţia 2015 a Zilei Liceului Teoretic "Nicolae Iorga".

Gazdele evenimentului au fost Alina Gabriela Dinu şi Adrian Rîmboacă, elevi în clasa a X-a C.

Festivitatea s-a bucurat de participarea unui mare număr de profesori, părinţi şi elevi ai şcolii, iar printre invitaţii prezenţi s-au numărat foşti directori şi absolvenţi ai liceului.

Sub coordonarea doamnei profesor de limba română, Ileana Iancu şi a domnului profesor de muzică, Rafael Taraca au evoluat pe scenă: Luiza Ioniţă şi partenerul său de dans, Alex Ilinca; Andreea Ionescu şi Carmen Suciu (vioară); trupa de dans „Magnific crew”; Ana Maria Zaiu şi Elena Andrei, membre ale grupului de gimnastică aerobică „Unik Gym”; Daria Ştefan; Claudia Gabriela Tănase; Florin Alexandru Neagu (saxofon); Ştefania Afloarei şi Petru Cristian Turcas; Ania Ciucudean şi Ciprian Bogdan; Ioana Niculescu (pian); Ilinca Pîrlea; Diana Gheorghe; Claudia Tănase; Ana Marin; Teodor Murzea şi Matei Tronaru; Andreea Gîngu şi Alexandra Tufenaru.

Finalul spectacolului a aparţinut corului şcolii. Domnul profesor Gabriel Ion, directorul liceului i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la reuşita spectacolului.

La mulţi ani, „Iorga”!


Cum sa ne reducem amprenta de carbon in cinci zile

In saptamana “Scoala Altfel:Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, elevii claselor a V-a B, a VII-a B, a IX-a B si a XI-a B au participat la proiectul “Cum sa ne reducem amprenta de carbon in cinci zile”, proiect realizat in colaborare cu Asociatia Greenitiative.

Scopul proiectului a fost prezentarea unor notiuni noi precum amprenta ecologica sau amprenta de carbon si legarea acestora de viata de zi cu zi.

La proiect au participat profesoarele coordonatoare Roxana Fedorca, Niculina Dogaru, Maria Balan, Ionela Iliut si Virginia Calugaru. Asociatiei Greenitiative i s-au alaturat cativa voluntari inimosi – Irina Macri, Alexandru Chesaru -  si alte doua organizatii – WWF Romania si Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti. Au participat peste 100 de elevi de gimnaziu si liceu care au lucrat impartiti pe grupe de varsta si s-au organizat pe echipe.

In fiecare zi a saptamanii s-a organizat cate o activitate:
Luni, 7 aprilie - Ziua colectarii selective

Marti, 8 aprilie - Ziua de green cooking

Miercuri, 9 aprilie - Ziua apei – Cartea Marii Negre

Joi, 10 aprilie - Ziua gradinaritului

Vineri, 10 aprilie - Scoala altfel la final – evaluarea, prezentarea si diseminarea proiectului

Conform evaluarii finale, unul dintre cele mai apreciate momente ale saptamanii au fost cele in care elevii au discutat despre hrana si amprenta ei ecologica si au gatit salate si deserturi delicioase preparate chiar de ei. Probabil ca masura succesului a fost disparitia “misterioasa” a ceea ce s-a gatit doar cateva minute dupa finalizarea bunatatilor: crema de branza cu verdeturi de sezon, capsuni in ciocolata, batoane energizante din cereale si fructe uscate, salata delicioasa, limonada cu menta. O zi cu adevarat placuta si apreciata a fost si ziua de gradinarit, in care cu ajutorul Dianei Culescu si a voluntarelor Oana Pirvu si Mariana Nitu de la Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti am plantat trandafiri, lavanda, plante agatatoare, si arbusti. Nu numai ca gradina scolii va fi mult mai frumoasa (mai ales ca au venit si niste ploi strasnice sa ajute noile plante), dar si amprenta ecologica a elevilor de la Iorga va fi mult mai redusa. Ca sa nu mai vorbim ca peste ani si ani, cand vor reveni in liceul in care invatat, vor putea sa-si aminteasca ce anume a plantat fiecare dintre ei intr-o zi insorita din Saptamana Scoala altfel.


Ziua liceului

La multi ani, „Nicolae Iorga”!

A devenit deja o traditie ca Ziua Liceului sa se desfasoare in prima saptamâna a lunii decembrie, in atmosfera pregatirii inaltei sarbatori crestine a Sfântului Ierarh Nicolae, dar si in semn de omagiu adus patronului nostru spiritual, ilustrul om de cultura Nicolae Iorga. In 2013, insa, mult asteptata sarbatoare a stat sub semnul unei frumoase aniversari -  implinirea a 85 de ani de la infiintarea Scolii Primare Nr. 4 – astazi, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

Cu acest prilej, ca în orice moment de bilant, liceul a fost sediul mai multor manifestari atestând - deopotrivă în randul profesorilor si al elevilor - puterea creativitatii si bucuria implicarii in proiecte generoase.  Astfel, pe parcursul intregii saptamani, s-au desfasurat concursuri care au antrenat elevi din toate nivelurile de invatamant : „Aranjamente de Craciun” (ciclul primar), Concursul de creatie „Autoportret - Noi, cei de la Iorga” (ciclul gimnazial) si „Targul de Craciun” (ciclul liceal). Curtea si clasele scolii au primit minunate podoabe de iarna, iar glasurile colindatorilor au vestit tuturor apropierea Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului.

Dar cea mai frumoasa experienta a acestei saptamani a fost organizarea, pe 6 decembrie, a unui spectacol omagial, sub genericul „Noi, cei de la Iorga”, intr-un spatiu cultural prestigios – Sala Horia Bernea, a Muzeului National al Taranului Roman. Spectacolul, reunind cele mai insemnate talente artistice ale scolii, a fost un emotionant prilej de a ne bucura de realizarile noastre, impreuna cu fosti si actuali directori si profesori ai liceului, parinti si elevi.  Alaturi de micii artisti, pe scena au urcat si si-au primit diplomele premiantii concursurilor mentionate, precum si reprezentanti ai Centrului de Plasament „Sfanta Maria”, in beneficiul caruia s-a desfasurat Targul de Craciun. De asemenea, le-au fost inmanate diplome de participare tuturor elevilor implicati in bunul mers al festivitatilor,  precum si diplome aniversare - dascălilor de ieri si de azi ai liceului.


Targul de Oferte Educationale 2013

In perioada 16.05.2013(joi)-20.05.2013(duminica), a avut loc "Targul de Oferte Educationale", la Palatul National al Copiilor. Targul a fost adresat elevilor din invatamantul gimnazial(indeosebi a celor din clasele a VIII-a) si parintilor, in vederea informarii acestora cu privire la ofertele liceelor si la procedura de inscriere la liceu.


Festivitatea de premiere a Concursului Interjudetean „Festivalul Poeziei cu Forma Fixa”

Joi, 9 mai, liceul nostru a gazduit, în calitate de institutie organizatoare, festivitatea de premiere a Editiei I a Concursului Interjudetean de Creatie Literara „Festivalul Poeziei cu Forma Fixa”,  inscris in Calendarul Activitatilor Educative al M.E.N. pentru anul scolar 2012-2013.

Festivitatea, organizata de doamnele profesoare Ileana Iancu, coordonator de proiect al acestui concurs, si Cristina Stavila, responsabil al catedrei de limba româna, a fost onorata de prezenta unor invitati de seama: doamna inspector general M.E.N. Mina Maria Rusu, scriitoarea Passionaria Stoicescu, doamna director-adjunct Roxana Fedorca, doamna consilier cu programe si proiecte educative Laura Surugiu.

Cu acest prilej, au fost decernate premiile conferite de juriu in cadrul celor trei sectiuni (Caligrame, Acrostih, Haiku), iar elevii din public, membri al „Atelierului literar” al liceului, si-au aplaudat colegii castigatori aflati de fata sau au recitat operele participantilor din alte localitati, care nu au putut fi prezenti la ceremonie pentru a-si primi premiile.

Manifestarea s-a constituit, totodata, intr-o interesanta dezbatere pe tema lecturii si a creatiei literare in scoala, membrii cercului impartasindu-si impresiile despre variatele activitati in care s-au implicat in cei doi ani de când ființează „Atelierul literar” .


Festivalul Poeziei cu Forma Fixa

Festivalul Poeziei cu Forma Fixa – Editia a III-a

Si in acest an scolar, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Bucuresti le ofera elevilor iubitori de literatura din intreaga tara prilejul de a-si afirma talentul, participand la un concurs de creatie literara atractiv, care li se adreseaza. Aflat la a treia sa editie, „Festivalul Poeziei cu Forma Fixa” (1 martie – 18 aprilie 2015), se inscrie intre Concursurile Scolare Regionale organizate sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si isi propune sa aduca o perspectiva noua intre manifestarile de acest gen deja existente.

Participantii, elevi cu varste intre 10-15 ani, vor avea ocazia sa isi exerseze placerea de a scrie, dezvoltand intr-o maniera personala formule literare consacrate in literatura universala – unele, prezente in manualele scolare (caligrama), altele, inedite (haiku-ul, acrostihul). Lucrarile rezultate astfel, poate chiar in cadrul cercurilor de lectura ori de scriere creativa, vor intra in competitie in cadrul celor trei sectiuni ale concursului, dedicate speciilor poeziei cu forma fixa mentionate.

Concursul urmeaza sa se desfasoare in doua etape:

  • Etapa locala va avea loc la nivelul fiecarei scoli inscrise in concurs si va consta in selectarea lucrarilor participante la etapa finala.
  • Etapa regionala va avea loc in scoala organizatoare, clasamentul final al competitiei urmand a fi stabilit de un juriu alcatuit din personalitati culturale reprezentative.

Organizatori:
Director Gabriel-Stefan Ion
Director-adjunct Roxana-Liliana Fedorca
Profesor Ileana Iancu – Coordonator de proiect
Profesor Monica Bunescu – Consilier cu programe si proiecte educative
Profesor Cristina Stavila – Responsabil al catedrei de limba romana
Parteneri:
Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si a Unitatilor Sanitare Publice –  Sector I, Bucuresti
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti
Inspectoratul Scolar Sector I – Bucuresti

Regulamentul concursului - Editia 2015

Rezultate(2015)

Rezultate(2014)

Rezultate(2013)

Festivitatea de premiere(2013)

Cercul pedagogic al invatatorilor din sectorul 1

In data de 6 februarie 2013, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” a organizat Cercul pedagogic al invatatorilor din sectorul 1.

Activitatea a fost coordonata de catre doamna profesoara metodist Diana Dumitrescu si responsabilul Comisiei metodice a invatatorilor din Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, doamna profesoara Victoria Toader.

Participantii s-au bucurat de prezenta doamnei Inspector pentru invatamantul primar sector 1, profesor Adriana Piele, si a domnului director al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”, profesor Gabriel Stefan Ion.

Tematica abordata, „Lectura online”, se incadreaza proiectului municipal „Elevii nostri citesc!”, proiect demarat de sectorul 1 in acest an scolar.

Au prezentat materiale inovatoare adecvate temei urmatoarele scoli: Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Scoala Gimnaziala „Sf. Voievozi” si Scoala Gimnaziala „Little London”.
Doamna profesoara  Loreta Ghita a sustinut un material in care a demonstrat modul in care a realizat cu elevii clasei a IV-a A blogul Jurnal lectura (http://jurnallectura.blogspot.ro/), o modalitate eficienta si incitanta de abordare a lectruii.

Poze din cadrul proiectului Jurnal lectura


Expozitie icoane pe sticla

In data de 10.12.2012, in cadrul liceului, a avut loc vernisajul expozitiei “Sarbatori de iarna”, profesor coordonator Adina Romanescu. Lucrarile au fost realizate de eleva Anton Elena Daniela din clasa a XII-a A. Aceasta este a doua expozitie de acest fel a elevei. Prima a avut loc la Biblioteca Metropolitana “Mihail Sadoveanu”, Bucuresti in perioada 16.10. – 30.10.2010.


Atelier literar - la prima aniversare

Intr-un anotimp al recoltelor, iata ca a venit si randul Atelierului literar al liceului sa isi  cantareasca roadele unui an de activitate. Asa se face ca luni, 29 octombrie 2012, s-a desfasurat festivitatea dedicata primei aniversari a cercului nostru literar, in prezenta membrilor sai si a unor oaspeti dragi – doamna Mihaela Daniela Cirstea, inspectoare de limba romana in cadrul I.S.M.B., domnul Bogdan Valceanu, director al Editurii Nomina si al Fundatiei InteligenT, domnul director Gabriel Stefan Ion, doamna directoare-adjuncta Roxana Fedorca, doamnele profesoare Laura Surugiu si Cristina Stavila, parinti si prieteni ai elevilor.

In calitatea sa de coordonator al activitatii cercului, doamna profesoara Ileana Iancu a prezentat realizarile cele mai semnificative inregistrate in contextul acestui proiect de anvergura, care a antrenat, in activitati lunare sau bilunare, un numar de peste 50 de copii din clasele de gimnaziu:  un volum colectiv de debut, publicat de Editura Nomina si lansat festiv la Libraria „Mihail Sadoveanu”, un interviu radiofonic cu laureatii Concursului National de Creatie Literara „Labirintul Fictiunii”, editarea unor calendare de buzunar 2012, ilustrate cu creatiile elevilor, elaborarea de jurnale personale, prezentate in sedinta de cenaclu literar la Biblioteca Metropolitana, intalnirea cu o binecunoscuta scriitoare contemporana, autoare a unor indragite carti pentru copii, doamna Passionaria Stoicescu, participarea la numeroase concursuri locale si nationale, rasplatita cu premii meritorii, expozitii reunind lucrarile rezultate din diferitele activitati de scriere creativa, vizite la obiective culturale majore – Radiodifuziunea Romana, Teatrul Odeon, Opera Romana, Casa Memoriala „Tudor Arghezi”, Centrul vechi al orasului. Si, nu in ultimul rand, publicarea „Anuarului 2011-2012” al cercului, un caiet-surpriza, continand operele copiilor, consemnari despre toate aceste evenimente si multe, multe fotografii frumoase!

Membrii cercului si-au exprimat cu emotie impresiile acumulate pe parcursul anului, au citit fragmente din scrierile lor si au primit cu bucurie premiile si diplomele de participare oferite de Fundatia InteligenT si de agentia Promoteart International, generosi sustinatori si sponsori ai proiectelor Atelierului literar, gratie carora multe dintre visurile acestor copii talentati au prins realitate.Sa plantam un copac!

Vineri, 21 Septembrie 2012, este Ziua Internationala a ONU pentru Pace.sa plantam un copac

Pe aceasta data, scoala a plantat copaci alaturi de alte scoli din intreaga lume. Primii copaci s-au plantat la amiaza in Oceania, apoi pe celelalte continente: Asia, Europa si Africa, iar lantul de copaci a ajuns in cele din urma in cele doua Americi. Toate acestea au avut loc intr-o singura zi!

Pana acum 5 milioane de copaci au fost plantati de scoli in cadrul acestei campanii globale organizata de ENO si LeAF.

In acest an, LEAF si ENO isi unesc fortele pentru a derula cea mai mare campanie de plantare de pana acum. Orice activitate la scara mica poate deveni de rang global si fiecare dintre noi putem contribui. Suntem mandri ca si noi putem participa la acest eveniment global.

Un copac este un simbol pentru noi. Mai intai, pentru ca ne aminteste de natura si de importanta protejarii ei. Apoi, pentru ca semnifica cooperarea dintre scolile din intreaga lume. Sustinem diversitatea culturala si toleranta. 

Pentru ca astazi este Ziua Internationala a Pacii, acesti copaci plantati acum reprezinta arborii pacii. Speram sa crestem impreuna cu ei in si pentru viitor. Pacea este verde!

Academie din 15 iunie 2011
Afiliat EDU Moodle Romania
Programul Oracle Academy
Centru de testare ECDL